Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Sri Lanka – perlen i Det indiske hav


Sri Lanka er en stor øystat i Det indiske hav, skilt fra India ved Mannarbukta og Palkstredet. Sammenligner vi med Norge, så er Sri Lanka 5,87 ganger mindre enn Norge. Øyen har et tropisk klima.

Hovedgruppene på øyen består av singalesere og tamiler. Majoriteten består av singalesere, som utgjør 74% av befolkningen, og minoriteten er tamiler, som utgjør 18% av befolkningen.

Øyen var britisk koloni fra 1796 og fram til den ble uavhengig i 1948. Den gangen het øyen Ceylon, men i 1972 fikk den navnet Sri Lanka. Etter frigjøringen fra kolonimakten Storbritannia i 1948 har forholdet mellom singalesere og tamiler vært anstrengt. I 1953 startet urolighetene, og borgerkrigen brøt ut for fullt i 1983 mellom den singalesiskdominerte regjeringen og den tamilske minoriteten. Mange menneskeliv gikk tapt, og flest tamiler ble drept. I 2009 ble det slutt på borgerkrigen da regjeringen hadde nedkjempet det siste området kontrollert av den tamilske minoriteten.

Sri Lanka ble også hardt rammet av tsunamien i 2004.

Sri Lanka er et utviklingsland, og økonomien er stort sett basert på salg av tekstilprodukter, te, kokos, edelstener og gummi. Fiske drives også, hovedsakelig som kystfiske til eget og lokalt forbruk, men noe blir eksportert.

Landets eksport går hovedsakelig til USA, Storbritannia, India, Tyskland og Italia.

Inntektsfordelingen er ujevn, og fattigdommen er særlig merkbar på landsbygden. På grunn av borgerkrigen er Sri Lanka avhengig av økonomisk bistand. Det er veldig vanlig at innbyggere jobber i utlandet, de fleste i Midtøsten. Omtrent én million mennesker arbeider i utlandet.

Fløenkirken sitt arbeid på Sri Lanka

Fløenkirken har vært svært aktive de siste 5–6 årene med bistand til den tamilske menigheten El Shaddai, som finnes på landsbygden på Jaffna-halvøyen nord på Sri Lanka, i det tamilske området. Landsbyen heter Point Pedro.

Fiskebåtene står klare på Point Pedro-stranden.

En fisker som tar seg en liten hvil før han skal ut på fisketur.

Menigheten ble etablert av pastor Thavarajah og konen, Mary Rajeswary, i 2010, og bygget stod ferdig oppført i 2013. Fløenkirken har gitt støtte til kirkebygget og en trehjuling – en «moped» med plass til 3–4 personer som vil være til stor hjelp i mye av misjonsarbeidet. Denne kom på plass i begynnelsen av 2018. I den senere tid har Fløenkirken også gitt støtte til flybilletter til pastorparet når de drar på misjonsreiser til Sri Lanka.

El Shaddai menigheten på Sri Lanka

Menigheten ble etablert på pastorparets private tomt, etter en visjon som pastor Thavarajah fikk i 1993, der han åndelig drog tilbake til sin landsby hvor han ble født og vokste opp, og ble møtt med et stort kors.

Før oppføring av menighetsbygget ble det holdt et kristent vekkelsesmøte på tomten. Der var det mange som ble helbredet og tok imot Jesus som sin frelser. Dette førte til sterk motstand fra den katolske kirken – majoriteten er katolikker i området. I den senere tid har tilstanden blitt betraktelig bedre, og den katolske kirken ser ikke lenger på samlingene i El Shaddai-menigheten som en uting.

Mange av de som dukket opp på vekkelsesmøtet i Point Pedro er nå faste medlemmer i menigheten.

Siden 2010 har menigheten vokst gradvis. Kirkemedlemmene er svært fattige og klarer seg ikke selv økonomisk. Derfor hjelper El Shaddai i Norge medlemmene med matrasjoner månedlig og med skole for de små. I tillegg støttes menighetsplanting og lignende for andre lokale pastorer på øyen. Når pastorparet er i Norge, drives menigheten av lokale pastorer som holder gudstjeneste om søndagene. Det er også gjort midlertidig plass til ballspill for ungdommene ved kirken. Enkelte av medlemmene har også fått trening i å lede både lovsang og bønn. Dette er en velsignelse.

Søndagsgudstjeneste på El Shaddai.

Antall fremmøtte varierer fra uke til uke.

Bolig for overnatting ved siden av kirken.

Ny bolig ble ferdigstilt i 2017 og står klar for å ta imot misjonsarbeidere både fra innland og utland, som vil gjøre misjonstjeneste i Point Pedro. Boligen består av fem soverom med doble sengeplasser, et kontor, to bad og et lite kjøkken. Lokalet i underetasjen benyttes til søndagsskole for barn og til annen undervisning.

Inntekter fra overnatting går til drift og vedlikehold av El Shaddai-menigheten. Pastorparet håper at flere utenlandske misjonærer kan være med og holde kristne møter i området rundt byen og i distriktet, samt holde gudstjenester i menigheten.

Husk å be for pastorparets beskyttelse og om at El Shaddai-menigheten på Sri Lanka må vokse, og at flere tar imot Jesus i landsbyen.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn